Ali se moj oglas na Facebooku prikazuje pravim ljudem?

Blog, Digital

V kolikor ste redni uporabniku Facebooka, ste v zadnjih letih zagotovo opazili, da se na vašem news feedu (zidu) pojavlja vedno več oglaševalskih vsebin. Bodo sledilci vaše Facebook strani, ki ste jih pred časom navdušili s svojo vsebino, sploh seznanjeni z novo ponudbo, če jo zgolj objavite na zidu strani, ne da bi to finančno podprli?

Ste se kdaj vprašali, kakšne oglase videvate kot uporabnik Facebooka in zakaj? V naslednjih minutah vas vabim na kratek sprehod po možnostih targetiranja plačljivih vsebin na Facebooku. 

Torej – kot vsi že vemo – Facebook blagovnim znamkam omogoča, da svoje vsebine finančno podprejo in s tem dosežejo širši krog ljudi. Algoritem, ki razporeja prikaze vsebin posameznemu uporabniku, je sicer velika uganka, kljub temu pa smo pri oglaševanju na Facebooku uspešnejši, če se aktivno posvetimo t. i. targetiranju oziroma ciljanju uporabnikov

Najprej in najpogosteje se oglaševalci poslužimo t. i. “demografskih parametrov”. Svojo ciljno skupino lahko tako omejimo na področje, v katerem uporabniki živijo ali se trenutno nahajajo, ciljamo samo na ženske uporabnice, vključimo samo uporabnike, starejše od 40 let, in podobno. 

Ker pa je naš oglaševalski budžet dragocen in ne želimo, da se, na primer oglas za otroški stolček prikaže nekomu, ki nima otrok, se poslužimo še detajlnega targetiranja. S tem lahko konkretno določimo dodatne parametre prikazovanja našega oglasa, npr. zanimanja ali poklicne usmeritve. Otroški stolček denimo potrebuje nekdo, ki je v preteklih mesecih izkazal interes za voziček ali kupil podobno opremo, namenjeno otrokom. Oglas za našo novo družabno igro naj se prikaže ljudem, ki sledijo stranem, povezanim z družabnimi igrami, oglas za našo zbirko poezije pa tistim uporabnikom, ki sledijo stranem, ki se definirajo kot literatura. Hmmm, bi bil oglas za poročni prstan morda primeren za uporabnike, ki so svoj status opredelili kot “zaročen”?  

Posamezne pogoje lahko nastavimo, da se med sabo dopolnjujejo in mora uporabnik zadostiti več pogojem, lahko pa hkrati nastavimo tudi izključujoče pogoje. Športnega dresa Manchester Uniteda seveda ne želimo ponujati navijačem Liverpoola. S postavitvijo več parametrov lahko tovrstno ciljanje postane izredno natančno. 

Če pustimo ob strani samo vsebino, je poleg tega, na koga ciljamo, pomembna tudi zasnova oglasa. Priporočljivo je, da namesto enega oglasa z enotno podobo ustvarimo več oglasov z različnimi spremnimi teksti in grafikami, ki nagovarjajo posamezne ciljne skupine. Ko bo takšen oglas dosegel uporabnika, bo ta veliko prej reagiral nanj, saj sta vsebina in oblika  prilagojeni njegovim interesom in (če želite) okusu. 

Bi radi analizirali možnosti, ki jih Facebook oglaševanje ponuja pri trženju vaših produktov?

Ko utegnete, se oglasite na kavo in to naredimo skupaj!

Ponosni smo na uspešne zgodbe naših partnerjev

Petrol

Petrol Ticket je uveljavljen posrednik vstopnic za prireditve in dogodke. Agencija GIG soustvarja uspešno zgodbo Petrol Ticket s pripravo ticketinga in zasnovo digital in social kampanj.

Primož Roglič

Primož je del svetovnega elitnega vrha, s svojimi uspehi pa premika meje dosedanjih slovenskih dosežkov v kolesarstvu. Agencija GIG je zgodbo enega izmed največjih slovenskih športnih imen podprla na področju zasnove sponzorskega koncepta.

CEDEVITA OLIMPIJA

Košarkarski klub Cedevita Olimpija je začel novo zgodbo o ljubljanski košarki, del zgodbe pa je tudi Agencija GIG, ki zgodbo soustvarja na digital, web in VIP hospitality področjih ter na področju sponzorstev.