Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi sporočila za javnost

Blog, Komunikacije

Kot smo govorili že v prejšnjih zapisih, je uspešnost predstavitve našega podjetja ali izdelka v veliki meri odvisna od naše komunikacije. Seveda si želimo, da bo naša vsebina dosegla kar največ medijske izpostavitve.

Čeprav se nam mogoče zdi, da je priprava medijskega sporočila mačji kašelj, se v praksi pogosto izkaže, da temu ni čisto tako. Poglejmo si, kako pripraviti zanimivo in učinkovito medijsko sporočilo.

Držimo se zlatega pravila

O pomembnosti vsebine smo se že pogovarjali, tudi pri medijskem sporočilu ni nič drugače. Zelo pomembno je, da imamo natančno predstavo o tem, kaj želimo v sporočilu povedati. Vsebino oblikujmo v privlačno zgodbo, ki bo zanimiva za medije in javnost.

Besedilo naj ima uvod, jedro in zaključek. Glavno besedilo začnimo z uvodnim nagovorom, v katerem na kratko napovemo, o čem bomo pravzaprav govorili. Dovolj bo, če uvod zapišemo v nekaj povedih. V jedru nato predstavimo glavno sporočilo naše zgodbe. Pri tem smo pozorni, da izpostavimo vse potrebno – naše podjetje, izdelek, projekt, sodelujoče. Vključimo kakšno zanimivost, nekaj, kar do zdaj še ni bilo izpostavljeno – dogodek iz zakulisja, osebno izjavo ali kaj podobnega. Poskusimo si predstavljati, kakšen učinek bo imelo naše besedilo na bralce. Želimo ohraniti njihovo pozornost, zato naj ne bo suhoparno! V zaključku povzamemo glavno vsebinsko sporočilu in po potrebi vključimo tudi call-to-action. Zaključek naj bo udaren in ne predolg, zapišimo ga v nekaj povedih.

Kako dolgo naj bo naše sporočilo?

Pri pripravi medijskega sporočila moramo biti pozorni tudi na njegovo dolžino. Če bo sporočilo prekratko, bomo težko izoblikovali privlačno zgodbo. Po drugi strani pa želimo ves čas branja ohranjati bralčevo pozornost. Če želimo predstaviti nov produkt ali blagovno znamko, bo dovolj, če napišemo približno tri strani. V primeru, da predstavljamo kakšno bolj strokovno vsebino, poglobljen intervju, pa seveda ne bo nič narobe, če je besedilo dolgo več kot pet strani. V vsakem primeru je pomembno, da dolžino prilagodimo namenu in vsebini našega sporočila. Lifestyle novičke ne bomo zapisali na petih straneh, pri kakšni strokovni vsebini pa bo lahko to čisto sprejemljiva dolžina. Bistveno je, da je besedilo zanimivo in berljivo. Ne dodajajmo odstavkov samo zato, da bi pridobili na dolžini.

Kaj pa oblikovanje?

Pred sabo imamo zanimivo, privlačno zgodbo. Kaj pa sedaj? Sporočilo oblikujmo tako, da bo pregledno in da bo imel urednik kar najmanj dela z objavo naše vsebine. Predlagajmo mu glavni naslov, dodajmo tudi nekaj podnaslovov, ki naj bodo smiselno povezani z vsebino. Zapišimo jih tako, da se bo branju vsebine nemogoče upreti. 

Uvod lahko po želji zapišemo v krepkem slogu pisave, med posameznimi deli pa naredimo ustrezne razmike. Besedilo poravnamo obojestransko ali sredinsko – naslov in podnaslovi so lahko npr. sredinsko poravnani, glavni del pa obojestransko. Pomembno je, da je glavni del besedila enotno urejen. Prav tako preverimo velikost in font pisave, v glavo dokumenta pa vstavimo logotip.

Kaj še manjka?

V medijsko sporočilo dodamo tudi grafične elemente, ki jih smiselno vključimo med besedilo. Če uporabimo kakršenkoli avtorski material, moramo avtorje tudi navesti. Imena navadno zapišemo kar v ime datoteke. Priporočljivo je, da grafike poleg vključitve v besedilo dodamo še v prilogo. Če smo članek pripravili za spletni medij, jih pripravimo v nižji resoluciji. Če je naša vsebina primerna za tisk, pa ponudimo tudi fotografije v visoki resoluciji. Zelo pomembno je, da pregledno vključimo ves material, ki ga uredništvo potrebuje za objavo. Če jim želimo ponuditi več fotografij ali drugega materiala, je smiselno, da ustvarimo odložišče in v dokument vključimo samo povezavo (npr. Google Drive, Megalink, Dropbox, WeTransfer). Na dnu dokumenta torej zberemo vse uporabne povezave; spletno stran, profile Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok, YouTube kanal ipd., vključimo tudi svoj podpis in kontakt. Pogosto se zgodi, da uredništva potrebujejo kakšno dodatno izjavo ali kaj podobnega, zato jim v sporočilu ponudimo možne sogovornike in njihov kontakt.

Pripravili smo odlično medijsko sporočilo, zdaj pa nam ostane le še plasma po medijski adremi. Medije moramo izbrati premišljeno. Je naša vsebina primerna za spletne medije, dnevnike, lifestyle medije, televizijo?

Potrebujete pomoč pri pripravi kakovostnega medijskega sporočila in ciljnem plasmaju v medije?

Pridite k nam na kavo!

Ponosni smo na uspešne zgodbe naših partnerjev

Petrol

Petrol Ticket je uveljavljen posrednik vstopnic za prireditve in dogodke. Agencija GIG soustvarja uspešno zgodbo Petrol Ticket s pripravo ticketinga in zasnovo digital in social kampanj.

Primož Roglič

Primož je del svetovnega elitnega vrha, s svojimi uspehi pa premika meje dosedanjih slovenskih dosežkov v kolesarstvu. Agencija GIG je zgodbo enega izmed največjih slovenskih športnih imen podprla na področju zasnove sponzorskega koncepta.

CEDEVITA OLIMPIJA

Košarkarski klub Cedevita Olimpija je začel novo zgodbo o ljubljanski košarki, del zgodbe pa je tudi Agencija GIG, ki zgodbo soustvarja na digital, web in VIP hospitality področjih ter na področju sponzorstev.